Onze wijndruiven

De Cabernet Blanc

De Cabernet Blanc

De Cabernet Blanc is een witte druif die gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Zijn oorsprong ligt in Frankrijk. In de 18e eeuw verspreidde hij zich via migranten naar Nieuw-Zeeland, Chili,  de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Spanje en Noord-Italië. In Frankrijk vindt men hem als monocépage in de wijnstreken Loire, Bordeaux en Languedoc.

Tegenwoordig ook in Nederland aangeplant. Een druif die een krachtige wijn oplevert. Kenmerken in de smaak zijn: kruisbessen, vlierbloesem, paprika en aspergetonen. Deze druif geeft een volle wijn met een lange afdronk.

 

De Johanniter

Johanniter

Een nieuwe ster aan de Nederlandse wijnhemel Johanniter is een in 1968 opnieuw gemaakt wit druiven ras, een zeer gezond groeiende witte druif van de Rieslingfamilie. Kenmerkend is de witte top. In de staat Freiburg in Duitsland hebben ze de onderstaande diverse druivensoorten gekruist: Johanniter = Riesling x ( Seyve Villard 12-481 x ( Ruländer x Gutedel )) Johanniter = Riesling x (Seyve Villard 12-481 x (Ruländer x Gutedel))Eigenschappen van de wijnstok. De gelijkenis met het moederras Riesling is onmiskenbaar. De bladeren zijn van middelmatige grootte, met een blaarvormige oppervlaktestructuur. De druiven zijn van middelmatige grootte en compacter in vergelijking met Riesling druiven, maar langer. De bloei en het begin van de rijping is in vergelijking met Riesling eerder.

De wijnen zijn sterk, fruitig en er zijn gelijkenissen met Riesling en Pinot Blanc. Bij de wijnbemonstering krijgt de Johanniter tegen standaard vergelijkende rassen van dezelfde experimentele percelen, betere beoordelingen. De oogstresultaten tonen ten opzichte van de Riesling een iets hogere opbrengst. De hier gebruikte naam is er door de Fransen  aan gegeven. In andere landen komt de druif voor onder de namen Fumé Blanc (zelfde druif, uit de VS met houtopvoeding) en Blanc Fumé (zelfde verhaal Zuid-Afrika). De druif wordt zowel voor cépage wijnen gebruikt als ook in assemblages.

Wijn gemaakt van deze druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.

De Riesel

RieselFamilie van de wereldberoemde Rieslingdruif. De Riesel is een uit Zwitserland (Valentin Blattner, VB 11-11-89-12) afkomstig wit druivenras  met een redelijke tot goede tolerantie tegen peronospera,  botrytis en Oidium, waardoor de druif als  schimmeltolerant mag worden aangemerkt. De Riesel is de milieuvriendelijke variant van de Riesling en hoeft minder vaak bespoten te worden. De Riesel groeit krachtig en recht omhoog en heeft een zeer  goede houtafrijping. De trossen zijn compact en zijn cilindervormig zonder schouders. In jaren met warme zomers is de kans op zonnebrand aanwezig. De druif is rijp   samen met de Muller-thurgau. Het ras staat momenteel op de voorlopige landwijnlijst, maar wordt nog niet toegelaten tot de officiële lijst.

De wijn heeft veel weg van jonge Riesling wijnen, met hun karakteristieke smaak en geur. Een droge lichte kruidige witte wijn. Kan het beste jong gedronken worden als aperitief of bij visgerechten. Geeft een zeer toegankelijke wijn die voor iedereen geschikt is!

De Solaris

SolarisDe Solaris is een wit druivenras dat in 1975 ontwikkeld is door het Weinbau-instituut te Freiburg aldaar bekend onder de naam FR 240-75. Zij is voortgekomen uit de kruising van Merzling en Geisenheim 6493. Hiermee is zij een verre verwant van de Riesling en Pinot-gris. Door al het gekruis is de druif niet helemaal een pure vitis vinifera gebleven waardoor zij tot de hybride rassen gerekend wordt. De naam Solaris is afgeleid van “solar” de zon, vanwege haar kracht en vroegzomerse rijpheid.In koelere wijnbouwstreken, zoals bijvoorbeeld in ZwedenEngeland en Nederland geeft de druif toch nog hoge suiker- en lage zuurgehaltes. Een Oechsle gehalte van rond de 100 graden komt regelmatig voor. Ook is zij resistent tegen schimmels. Door haar zachte schil wel wat gevoeliger voor rot.

Hoewel de druif voor dessertwijnen gebruikt kan worden, is zij zeer geschikt voor de vinificatie van wat steviger droge wijn. Het bouquet is bloemrijk en vertoont vaak een zweempje honing. Van de Solaris kunnen zogenaamde cépage wijnen gemaakt worden, maar wordt ook wel gemengd met andere druiven.

 

De Pinotin

 

Pinotin

Een druif die verwant is aan de prachtige bordeauxdruif cabernet sauvignon: de Pinotin. Eigenschappen van de wijnstokken: de wijndruif Pinotin is een uit Zwitserland afkomstig blauw druivenras met een hoge schimmeltolerantie. De Pinotin is een PIWI druif, dit houdt in dat deze milieuvriendelijker geteeld kan worden.

De Pinotin druif rijpt twee weken eerder af dan zijn bekende broertje. Deze druif leent zich voor het maken van verschillende wijntypen als,
een fruitige rosé en ook een fruitige en/of volle, tanninerijke wijn.

Eigenschappen van de wijn: typisch kenmerk van de wijn is de geur van rijpe zwarte kersen en daarna herkent men in de afdronk het warme en milde karakter van deze wijn.

De Cabernet Cortis

Cabernet Cortis Deze druif is een variant van de wereldberoemde Bordeaux wijndruif: de Cabernet Sauvignon. Daarnaast is de Cabernet Cortis een hybride druivenras uit Duitsland, ontwikkeld in 1982. Dit rode wijnras is een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de Solaris.
Eigenschappen van de wijnstokken: de bladeren zijn van gemiddelde grootte en sterk groen. De druiven zijn langgerekt cilindrisch. Rijping begint ongeveer een week eerder dan bij de Pinot Noir. De vorstweerstand wordt beschouwd als goed. Het ras kan goed tegen weinig licht, zoals de Pinot Noir.

Eigenschappen van de wijn: deze wijnen zijn krachtig, rijk aan kleur en hebben sterke tannines. Ze hebben een typisch Cabernet Sauvignon karakter. Een volle smaak, een lange afdronk en de fruittonen van dieprode kersen en bosfruit.

De Cabertin

Cabertin

De Cabertin druif is een kruising op basis van de Cabernetdruif.

Eigenschappen van de wijnstokken: de plant groeit goed rechtop en heeft een behoorlijke groei. Het is een PIWI, een schimmeltolerant ras.  Het ras heeft last van vogelvraat en wordt daarom al vroeg met netten omspannen mede omdat het ras baat heeft bij lang hangen. Het suikergehalte is al vroeg op peil en de pitten beginnen dan al te kleuren , maar langer laten hangen bevordert de aromavorming. Mede daarom is deze druif een late "oogster".

Eigenschappen van de wijn: de wijn kenmerkt zich door de mooie intense dieprode kleur en fijne aroma's. Daarnaast heeft de wijn het karakter van zijn ouders, de Cabernet Sauvignon, alleen dan gecombineerd met de Hollandse terroir.